Naważarka E2 odmierza określoną na panelu sterowniczym masę produktu w pojemnik, postawiony na wadze połączonej z komputerem, podstawionej pod zsypem naważarki.
Po osiągnięciu zadanej wartości, zamykana jest klapa pneumatyczna na dole kosza wsypowego, który działa jako bufor do czasu podania sygnału podstawienia następnego pojemnika.
Produkty wpadają do umieszczonego w naważarce pojemnika, do uzyskania zadanej masy.
Podczas ewakuacji pojemnika produkty są buforowane w koszu zamkniętym klapą.
Stanowisko może być wyposażone w drukarkę etykiet informującą o typie i wadze produktu.
Dla maksymalnego skrócenia czasu ewakuacji pojemnika i podniesienia wydajności operatora, zalecamy umieszczenie odbiorczego przenośnika taśmowego tuż za naważarką.
Szerokość jednego stanowiska | – | 615mm |
Szerokość stanowiska z drukarką | – | 1015 mm |
Wysokość | – | 1500 mm |
Długość | – | 715 + 300 waga |
Ciśnienie klap pneum. | – | 6-8 bar |
Stelaż pod wagę | – | 600 x 400 mm |
Skrzynka na drukarkę | – | opcjonalna |
Klapa pneumatyczna zamykające kosz sterowana jest przez komputer.
Zadania pracownika ograniczone są do odjęcia nadmiaru produktu, inspekcji i poprawy jego ułożenia w pojemniku, naklejenia etykiety (opcjonalnie) oraz ewakuacji pełnego pojemnika.
Pochylona konfiguracja umożliwia wzrokową inspekcję produktu, zbuforowanego podczas ewakuacji pełnego pojemnika.
Naważarka wykonana jest ze stali nierdzewnej i specjalnych materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Może być umieszczona w zakładach produkcji artykułów spożywczych.
Rozwiązanie cechuje się prostotą przez co nie jest narażone na awarie.
.