Oparzalnik „Jacuzzi”

Oparzalnik przygotowuje drób do procesu skubania.

Przez zanurzenie drobiu w gorącej wodzie, rozluźniana jest skóra i otwierane są pory, zmniejszając znacznie siłę z jaką pierze jest w nich osadzone.

Opis

Podstawą oparzalnika jest zbiornik na wodę. Wanna jest ocieplona, dla minimalizacji strat energii do ogrzewania wody.

Wanna jest napełniana przed uruchomieniem urządzenia a ilość wody automatycznie regulowana przez układ kontroli poziomu cieczy.

Temperaturę wody można dostosować na panelu sterowania w szafie sterowniczej oparzalnika, z którą sprzężone są zawory sterujące ogrzewaniem gorącą wodą lub parą.

Opisany oparzalnik jest dwustrefowy, co oznacza, że regulacja temperatury wody odbywa się niezależnie dla dwóch układów grzewczych. Wszystko to zapewniają specjalne zawory sterujące ogrzewaniem gorącą wodą lub parą.

Całość pokrywa górna obudowa, będąca jednocześnie stelażem na armaturę wodno-powietrzną, umieszczoną na górze oparzalnika.

Ogrzewanie cieczy w zbiorniku

realizowane jest zespołem radiatorów.

Woda podgrzewana jest do temperatury zadanej na układzie sterowania oparzalnika.
W grzejnikach przebiega stała cyrkulacja wody w obiegu zamkniętym.
Izolowany układ medium grzejącego czyni oparzalnik bardziej oszczędnym dzięki ograniczeniu strat ciepła i zużycia wody.

Układ napowietrzania umożliwia

zatopienie tuszki w wodzie.

Dzięki napowietrzaniu, woda może dostać się do przestrzeni między piórami, zapewniając równomierne oparzenie, bez pozostawania miejsc niedoparzonych.
Układ napowietrzania również pracuje w obiegu zamkniętym. Para zasysana jest z wnętrza oparzalnika i tłoczona na dno. Ogranicza to straty ciepła i wydostawanie się pary na halę uboju.
Zastosowanie odpowiednich filtrów przedłuża żywotność wentylatorów.

Trasa linii strzemion (kolor żółty)

umieszczona jest wewnątrz oparzalnika.
Dobierana jest ona w zależności od pożądanego czasu parzenia, wydajności ubojni oraz konfiguracji linii.
Oparzalniki produkujemy w konfiguracji z 1, 2, 3, 4 rzędami trasy strzemion.
Nawroty realizujemy na kole 381 mm lub 485 mm zależnie od wielkości drobiu.

Zalety

Ocieplenie wanny i wymuszony obieg powietrza pozwalają zminimalizować koszty ogrzewania.

Ogrzewanie dwustrefowe ułatwia kontrolę i regulację temperatury cieczy w zbiorniku

Modularna budowa oparzalnika umożliwia rozbudowę do zwiększonej wydajności ubojni.

Dobór konfiguracji przez eksperta UNIMASZ daje gwarancję prawidłowego procesu oparzania.

Zdejmowane klapy boczne pozwalają na łatwy dostęp do środka podczas czyszczenia.

Oparzalnik UNIMASZ- widok wewnątrz

Oparzalnik widok wewnątrz
Oparzalnik widok wewnątrz

Dlaczego warto wybrać oparzalnik od UNIMASZ?

 

Nasz projekt to nie tylko najwyższej jakości produkt w konkurencyjnej cenie, sprawdzony przez wielu klientów, kompleksowy serwis i możliwość rozbudowy.

Wybierając nas jako swojego dostawcę, skorzystasz z ponad 30 lat doświadczenia w projektowaniu i produkcji specjalistycznych maszyn dla przemysłu mięsnego.

Szukasz innego

rozwiązania?

Zadzwoń lub napisz do nas

Kontakt

Informujemy, że wszystkie Twoje dane są chronione uwzględniając aktualne przepisy RODO. Korzystamy również z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym.

Polityka prywatności oraz wykorzystania plików Cookies na stronie internetowej Zakładu Urządzeń Technicznych „Unimasz” Sp. z o. o.
Akceptuję