Rozładunek szufladowy drobiu polega na przyjęciu kontenera z szufladami pełnymi żywca,
podaniu tych szuflad jedna za drugą do strefy zawieszania ptaków na strzemiona,
wymyciu i dezynfekcji zarówno szuflad jak i kontenera
i zapełnieniu kontenera pustymi szufladami aby zewakuować go z powrotem do ciężarówki.
Linia rozładunku szufladowego drobiu od UNIMASZ’u może być montowana w ubojniach o małej przestrzeni rozładunkowej.
1. Proces rozładunku rozpoczyna umieszczenie na transporterze załadowczym, z użyciem wózka widłowego, kontenera (w wersji z desztaplatorem- 2 kontenerów na sobie) z pełnymi szufladami. Transporter przyjmujący wyposażony jest w system detekcji zapewniający prawidłowość wykrycia kontenera i możliwość sterowania transporterem z wózka widłowego
3. Opróżniony z szuflad kontener trafia kolejno do kąpieli wodnej, myjki kontenerów po czym do stacji dezynfekcji.
4. Puste szuflady są obracane dnem do góry, namaczane a następnie myte. Czyste szuflady są obracane z powrotem dnem do dołu.
5. Czyste szuflady są wsuwane do kontenera w kolumnach przez tzw. sztaplator.
6. Całość wózek widłowy pobiera z transportera wyładowczego, aby załadować kontener na naczepę, skąd ruszy po kolejną partię drobiu do uboju.