Naważarka E2 odmierza określoną na panelu sterowniczym masę produktu w pojemnik postawiony na zintegrowanej z naważarką wadze.
Po osiągnięciu zadanej wartości, zamykana jest zasuwa na dnie kosza wsypowego, który działa wówczas jako bufor do czasu podania sygnału podstawienia następnego pojemnika.
Produkty wpadają do pojemnika, do momentu uzyskania zadanej masy.
Podczas ewakuacji pojemnika produkty są buforowane w koszu zamkniętym zasuwą.
Stanowisko może być wyposażone w drukarkę etykiet informujących o typie i wadze produktu.
Dla maksymalnego skrócenia czasu ewakuacji pojemnika i podniesienia wydajności operatora, zalecamy umieszczenie odbiorczego przenośnika taśmowego tuż za naważarką.
Szerokość pojedynczego stanowiska | – | 415 lub 615mm* |
Szerokość stanowiska z drukarką | – | 815 lub 1015 mm* |
Wysokość | – | 1100 mm |
Długość | – | 750 |
Ciśnienie klap pneum. | – | 6-8 bar |
Stelaż pod wagę | – | 600 x 400 mm |
Skrzynka na drukarkę | – | opcjonalna |
* Stacje naważania dostosowujemy do indywidualnych wymagań.
* zależnie od orientacji pojemnika pod naważarką, nie uwzględnia położenia skrzynki sterującej.
Klapa pneumatyczna zamykające kosz sterowana jest przez komputer.
Zadania pracownika ograniczone są do odjęcia nadmiaru produktu, inspekcji i poprawy jego ułożenia w pojemniku, naklejenia etykiety (opcjonalnie) oraz ewakuacji pełnego pojemnika.
Naważarka wykonana jest ze stali nierdzewnej i specjalnych materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Może być umieszczona w zakładach produkcji artykułów spożywczych.
Rozwiązanie cechuje się prostotą przez co nie jest narażone na awarie.
Nasza stacja naważania w pojemniki E2 jest rozwiązaniem, chętnie wykorzystywanym przez naszych klientów za instalacją segregacji wagowej. Takie połączenie umożliwia przygotowywanie porcji produktu o jednakowej wadze.