Urządzenie ma za zadanie rozdrobnienie zmrożonych owoców dostarczonych w postaci zamrożonej bryły lodu. Zmrożone owoce należy podać do leja wrzutowego. Lejem opadają na zęby rozdrabniacza i ulęgają rozkruszeniu. Wielkość rozdrobnienia ustawiamy za pomocą ruchomego grzebienia. Rozdrobnione owoce trafiają na rozrzutnik zapobiegający zbryleniu kęsów wciąż zamrożonych owoców. Poniżej znajdują się dwa wałki przesuwające owoce oraz zapobiegające zbryleniu się ich nad wlotem do ślimaka. Najniżej znajduje się przenośnik ślimakowy o średnicy 600mm podający owoce np. do rozparzacza. W części urządzenia gdzie znajduje się rozrzutnik umiejscowiony jest czujnik wypełnienia sygnalizujący wypełnienie komory zlodowaciałymi owocami. Zbiornik nad ślimakiem wyposażono w komory grzewcze z obiegiem gorącej wody ( z wypływem swobodnym). Ślimak podgrzewany jest parą, która trafia otworami w korycie na zmrożony produkt, zapobiegając zbrylaniu.
wysokość całkowita: | 5200 mm | średnica ślimaka: | 600mm |
szerokość całkowita: | 2800 mm | zasilanie: | 3x 380V, 50Hz |
długość całkowita: | 7000 mm | moc całkowita: | 36 kW |
długość ślimaka: | 6000 mm | kąt pracy ślimaka: | 35° |
skok ślimaka: | 300 mm |