Myjka owoców wodno-powietrzna doskonale myje truskawki, wiśnie, porzeczki, śliwkę, jagody, agrest, kostki rabarbaru, pieczarki i inne owoce i warzywa w formie drobnej
Owoce trafiają do zbiornika z medium myjącym razem z zanieczyszczeniami stałymi, które opadają na dno.
Z wody zabiera je przenośnik z zabierakami
Podczas transportu owoce są płukane mgiełką wody a następnie osuszane powietrzem.
Dzięki niezwykle skutecznemu osuszaniu myjka owoców może wchodzić w skład linii do produkcji mrożonek.
Zbudowana jest z następujących podzespołów:
| kran 3/4” | 1 szt. |
| zawór 1/2” | 2 szt. |
| natryski z dyszami | 2 szt. |
| truskawki |
| wiśnie |
| porzeczki |
| śliwki |
| jagody |
| agrest |
| kostki rabarbaru |
| pieczarki |
| inne owoce i warzywa |
Myjka wodno-powietrzna wykonana jest z materiałów nietoksycznych, nienasiąkliwych, odpornych na działanie produktów i środków czyszczących.
Elementy stykające się bezpośrednio z produktem są wykonane z materiałów kwasoodpornych lub z tworzyw sztucznych dedykowanych do kontaktu z żywnością.
Wszystkie zakamarki urządzenia są dostępne w celu dokładnego wymycia
Powierzchnie elementów są gładkie, profile konstrukcyjne są zamknięte i zaokrąglone.
Większość połączeń stanowią połączenia spawane
Materiały pomocnicze (np. smary, oleje) nie mogą wejść w kontakt z produktem.